Loydu.com'a Hoşgeldiniz

Sitemizde çeşitli kaynaklardan derlenen haber, bilgi ve içerikleri bulabilirsiniz. Şikayet ve telif bildirimleriniz için lütfen tıklayın.

Hikâye

Tarih, geçmişin olaylarını baba tarafı malzemelerin eleştirel bir incelemesine dolayı zaman dizinsel yoğunluk içeri irdeleyen ve çoğunlukla bunların nedenleri ilgili açıklamalarda bulana...

Tarih, geçmişin olaylarını baba tarafı malzemelerin eleştirel bir incelemesine dolayı zaman dizinsel yoğunluk içeri irdeleyen ve çoğunlukla bunların nedenleri ilgili açıklamalarda bulanan baskı. 19. yüzyıl sonlarında bugünkü meslekten yetişme tanımına kavuşmuş, kasıt ve yöntemleri belirli, özerk kimi disiplindir. Tabiat bilimleri falan direkt gözetim itimat etmek yerine, yetersiz ve kusurlu belgelere dayanan kayıtlardan veya anlatılanlardan yola çıkarak us icra ile geçmişte olanların çıkarsanmasını ve tekrar kurgulanmasını içerir. Esas tanıdık dalları kazıbilim, bibliyografi, cetvel, diplomatik, yazıtbilim, soybilim, paleografi, mühürbilim ve metin incelemesidir. Bayat bazı toplumun işleyişi ve kurumları falan sorunlarda ama antropolojiden, sosyolojiden ve ekonomiden yararlanır.

Tarihçi öncelikle kaynaklarını amma sıra ilk incelemeden geçirir. Bunun ilk aşaması, kaynakların belirlenen kasıt açısından için ve çalışma olup olmadığını saptamaya kasıtlı "dışsal eleştiri"dir. Her belgenin kaynağının, tarihinin ve gerçekliğinin diplomatik, paleografi ve 17. yüzyıldan devam geliştirilmiş alternatif alt bilimler yardımıyla açıklığa kavuşturulması gerekir.Aynı konularda başlangıç özel ilgi seminerini 1854'te Viyana'ayrıca Theodor von Sickel başlatmıştır. 19. yüzyılın büyük kazanımlann-dan bir tane hem anlatı kaynaklarının dayandığı yazın kaynaklarına gidilerek bunların daha kelimesi kelimesine biçimde değerlendirilmesidir. Leopold Von Ranke iş yaşamına olağan yazın öğretmeni kadar başlamış, incelediği Yunan ve Latin yazarlannın peşinde kaynakları ileride anlamak arzusuyla tarihe yönelmiştir.

Tarih Bilgini "dışsal eleştiri" tarafından kaynaklarını seçtikten netice "içsel eleştiri" vasıtasıyla bunları özümlemeye girişir. Bu aşamanın yöntemlerini hem de Alman klasik filologlar yetkinleştirmiştir. Latin şairlerin yapıtlarını yayıma hazırlayan Karl Lachmann çağcıl belge eleştirisinin yaratıcısı sayılır. Bu aşamada tarihçinin var belgelerin dilini anlaması, metinde sonra oluşmuş eksiklik ve hatalan gidermesi, aynca yazarlann fikir yapısını kavramaya çalışması gerekir.

Tüm bu eleştirel işlemler saf bir biçimde başlangıçtır, tarihçinin asıl işi -se elindeki malzemeden yaklaşık bireşim oluşturmaktır. Artık tarihçi, bir teknisyenden şiddetli şair yahut sanatçınınkine benzer şey yeteneklerle donanmış olmalıdır.Çok aksine kültür ve uygarlıklarla böyle kimi yakınlık içine giremeyen Rönesans ve Aydınlanma tarihçiliği, bu açıdan çağdaş tarihçilikten ayrılır.

19. yüzyılda gerçekleşen kesin ve belgelere dayanan tarihçilik devrimiyle hikâye yazıcılığı edebiyattan, kahramanca anlatıdan, söylencelerden, muntazam ideolojiden, tarihçinin inançlı önyargılarından ve çok etkilerle oluşturulan gerçekdışı kurgulamalardan aynşmıştır. Oysa hatırımda iken mutlak anlamda ideolojiler yenilik, şüphesiz nesnel ve nesnel bazı tarihçilik yanılsaması de yaratılmıştır. Modern tarihçi bunun olanaksızlığım bilmelidir, Çünkü tüm bilim titizliğine gerçi o da -da yaşadığı ve geçmişi algılayışını belirleyen toplumun parçasıdır, belgeleri seçmesine, konusunu tanımlamasına, ulaştığı senteze yansıyan yaklaşık dünyası vardır. Disiplininin katışıksız beceri gereklerine bağlı kalmanın yanı sıra kendisini sürekli sorgulayan tarih bilgini önemli gerçeğe bir kat daha alışılmış görüntüler elde edebilir. Geçmişin çeşitli biçimde yorumlanabileceğini başından kabul ederek "eşsiz manâ" saplantısından korunabilir ve balıketi görüşlülükle aksine sentezlerden yararlanabilir.


Güncel Haber Kategorisinden Haberler