Loydu.com'a Hoşgeldiniz

Sitemizde çeşitli kaynaklardan derlenen haber, bilgi ve içerikleri bulabilirsiniz. Şikayet ve telif bildirimleriniz için lütfen tıklayın.

Kedilerde Kanser ve Timör

Kedilerde Kanser ve Timör

Çağın hastalığı olarak bilinen kanser tümörlerle yayılan ve n,yet derece ölümcül sonuçlara varabilen bir hastalıktır. Fazla hızlı yayılması ve ölümcül sonuçlar doğurması neden...

Çağın hastalığı olarak bilinen kanser tümörlerle yayılan ve n,yet derece ölümcül sonuçlara varabilen bir hastalıktır. Fazla hızlı yayılması ve ölümcül sonuçlar doğurması nedeni ile hastalığın belirtilerini keşfedip erken teşhis düzenlemek n,yet derece önemlidir. Vaktinde teşhis edilen hastalık için gerekli önlemler alınabilir ve tedaviye erken başlanır, bu da hastanın kanserle mücadelesinde ve iyileşmesinde yaşamsal bir önem arz eder.

Kansere neden olan iki ur çeşidi vardır, İyi huylu ve fena huylu tümörler. Bilhassa yi huylu olan tümörler genel olarak zararsız olurlar ve bölüştürme eğilimi göstermezler. Emin bir büyüklüğe eriştiklerinde gelişmeleri devam etmez. Bulundukları bölgedeki sağlam hücrelerin kenarlara dürüst itilmesine neden olurlar fakat başkaca diğer da bir metamorfoz göstermezler. Bir Takım durumlarda öldürücü sonuçlar da doğurabilirler. Mesela kafatası içinde ortaya çıkan tümörler genişleyecek yerinde bir bölge bulamadıklarında hayati tehlike oluştururlar. Lipom ismi verilen yağ dokusundan oluşan tümörler ya da polip ismi bahşedilen tümörler le anjiyom tipi damarlarda görülen bitkiler tipleri iyi kalpli bilinen türler aralarında en sık görülenleridir.

Fena huylu, yani habis tümörler çevredeki dokulara hasar veren ve son derece seri bir dağıtım eğilimi belirten tümörlerdir. Fasıla vermeden gelişirler ve etrafındaki bütün dokulara yayılırlar ve bu dokuları yıkarlar. Çoğalma eğilimi dışarıya yeni yavru tümörler oluştururlar ve özellikle kan damarları vasıtası ile ve bununla birlikte lenf bezleri ile ikincil odaklar oluşturmaktadırlar. Habis tümörler her yayıldıkları yerde büyüyerek yaşamaya devam ederler. Kötü huylu tümörlerin bu denli seri çoğaltma, dağılma ve çoğalmaları dağıldıkları organlar nedeni ile de hayati fonksiyonlar üzerinde ölümle sonuçlanacak durumlara yol açtıkları görülür. Kansere neden olan tümörler ise epitel dokularda meydana gelen fena huylu tümörlerdir.

Kansere Sebep Olabilecek Çevre Etkileri 

Kanser oluşumunda pek çok etken sayılabilir. Bazı mesleklerin kanser oluşumu ile aracısız ilintisi olduğu bilinmektedir. Kanser oluşumunda tek bir faktörden ziyade birkaç nedenden bahsetmek daha doğru olacaktır. Kansere sebep olan çevre etkileri genel olarak Kimyasal, faktörler, Bedensel faktörler ve Mikroorganizmalar olarak üç başlıca grupta toplanırlar. Çevre faktörleri içinde manâlı bir yer tutan kimyasal faktörler, çoğunlukla zift, petrol, parafin, katran veya benzol gibi bileşenlerden kaynaklanmaktadır. genelde tüm aka kentlerde görülen akciğer kanseri gibi hastalıkların nedeni sigara dumanı ve katran türevi maddelerin karıştığı havayı solumaktan kaynaklandığı bilinmektedir. bununla birlikte kirli havada bulunan egzoz dumanları ya da gazları da bu alıcı kanser hastalıklarına neden olabilmektedir. Şahısların görülmeyen bir takım ışınlara maruz kalmaları da kanser riskini artırmaktadır. Çevre faktörleri içinde henüz ispatlanmamış olsa da bazı virüslerin de kansere sebep olduğu ileri sürülmektedir.

Kedilerde Oluşan Viral Kökenli Tümörler

Kedilerde görülen viral kökenli tümörler genelde ili esas grupta toplanırlar. İlki Kedi Leukozu  olarak aşina tümör çeşididir. Bulaşıcı olan tümörlerin yayılması genel olarak kedilerin salyaları, idrarları ya d süt ve doğum gibi nedenlerden ileri gelmektedir. Bu tip tümörler hücrelere yerleşirler ve genlerde bulunan DNA zinciri üstünde değişiklikler yaparlar. Geri dönüş imkansız hasarlara sebep olurlar ve bağışıklık sistemi, akciğer ya d karaciğer, böbrek, dalak gibi organlarda bitki örtüsü haline gelerek ölümcül durumlara sebep olurlar. Kedilerde görülen bu hastalığı önlemede erken teşhis önemlidir ve bununla birlikte aşı yaptırarak da önüne geçilebilir. Özel kan testleri ile ortaya çıkarılan hastalıkta kedilere de kanser tedavileri uygulanabilir.

Kedi Lösemisi ise bulaşıcı yolla ortaya çıkabilen ve çok uzun yıllar boyunca dahi herhangi bir belirti göstermeden yaşayabilen bitki örtüsü cinsidir. N,yet derece ölümcüldür. Kedilerin bağışıklık sistemini zayıflattığı için kansızlık ve vefat le sonuçlanmaktadır.


Hayvanlar Kategorisinden Haberler