Loydu.com'a Hoşgeldiniz

Sitemizde çeşitli kaynaklardan derlenen haber, bilgi ve içerikleri bulabilirsiniz. Şikayet ve telif bildirimleriniz için lütfen tıklayın.

Köpek Isırınca Ne Yapmak Lüzumlu?

Köpek Isırınca Ne Yapmak Lüzumlu?

Özdeyiş yanıltmasın. Havlayan havlamayan bütün köpekler ısırabilir. Kuduz da olabilir. Isırıldığınızda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?Kedi köpek gibi evcil hayvanların diş...

Özdeyiş yanıltmasın. Havlayan havlamayan bütün köpekler ısırabilir. Kuduz da olabilir. Isırıldığınızda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Kedi köpek gibi evcil hayvanların dişleri sivri jiletlerden farksız.

Mekanik zarar bir yana şap, kuduz gibi bulaşıcı hastalıklara dikkatli olmak lüzumlu. Böyle zamanlar dürüst ilk yardım fazla kayda değer.

Kuduz 

Minik yaralanmada ne yapmalı?

Bere ilk beş dakikada su ve sabunla yıkanmalı. Mikrop kapmaması için pak bandajla sarılmalı. İlk müdahaleden daha sonra doktorla görüşülüp zorunlu incelemelerin gerisinde ekstra tedaviye karar verilmeli.

Derin yaralanmada ne yapmalı?

Kanamayı durdurmak öncelikli. Pak ve kuru bezle yaraya basınç uygulamak işe yarayabilir. Bu cins yaralanmalarda gecikmeden doktora gidilmeli. Özellikle yarada şişme, kızarıklık, ağrı ve ilt,planma varsa.

Hangi hayvanlar risk grubunda?

Kuduz hastalığı kısa zamanda salgına dönüşebilir. Bölgedeki bütün hayvanlar tehlike grubunda. Apaçık salgın olmasa da çevrede kuduz içeren hayvan bulunabilir.

Hayvan ısırıkları

Geçmişi bilinmeyen aşısız evcil hayvanlar, yabani hayvanlar (özellikle yarasa, fare gibi potansiyel kuduz taşıyıcısı olanlar) güvenli olmayan. Uyarı şart.

Sağlık kuruluşlarına gelen ısırılma vakaları çoğu zaman evcil hayvanların marifeti. Ancak bu tehlikenin daha eksik olduğu anlamına gelmiyor.

Aşılanmamış evcil hayvanlar minimum kaba olanlar değin güvenli olmayan. Hastanelere yapılan başvuruların %90 'ı köpek, %3 'ü yarasa ve %2 'si kedi kökenli.

Daha nadiren de olsa rakun, kokarca ve tilki de risk grubunda.

Kuduz hayvan ısırırsa ne yapmalı?

Ağırbaşlı olun. Kuduz hayvan göre ısırılmak kesin olarak hastalığa yakalanmak aramak değil.

Kuduza yakalanma riski tırmalamalarda % 0.1 ? 1 arası.

Isırılmada yaraya doğrudan salya değince oran fazla daha yükseliyor. Manâlı olan geciktirmeden içten çare.

Öncelikle ısırılan alan derhal sabunlu suyla ayrıntılarıyla yıkanmalı. Isıran hayvan denetleme altına alınmalı. Başkasına hasar veremeyeceği biçimde muhafaza edilmeli. 10 gün süreyle gözlem aşağıda tutulmalı.

Isırılmanın hemen arkasından en yakın sıhhat kuruluşuna veri verilmeli. Kuduz çare edilmezse ölüm oranı % 100.

Kuduz aşısı ısırılmadan önce veya sonra yapılabilir. Hayvancılıkla ya da hayvanlarla ilgili herhangi bir iş alanında çalışılmıyorsa aşı genel olarak daha sonra uygulanır.

Uyarı, Aşı yaralanmadan sonraki ilk 72 saat içinde yapılmalı. Bu süre aşılmışsa yapılan ilk aşıya kuduz immünglobulin de ekleniyor. İlk aşıyı izleyen 3, 7, 14, 28. günlerde aşı yineleniyor. Son iki aşının yapılması hayvanın ilk 10 gün içerisinde ölüp ölmediğine bağlı. Hayvanda herhangi bir sıkıntı yoksa son aşıların yapılmasına gerek kalmayabilir.

Sağlık personeli kuduza maruz kalma riskini atamak nedeniyle bazı sorular yönlendirebilir,

?    Olay nerede oldu?

?    Hayvanın türü neydi?

?    Olay nasıl gerçekleşti?

?    Isıran hayvanın aşısı var mıydı?

?    Hayvan emniyetle karantinaya alındı mı?

?    Kuduz incelemesi yapıldı mı?

Evcil Hayvan

Atasözü yanıltmasın. Havlayan havlamayan bütün köpekler ısırabilir. Kuduz da olabilir. Isırıldığınızda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Kedi köpek gibi evcil hayvanların dişleri sivri jiletlerden farksız.

Mekanik zarar bir yandan şap, kuduz gibi bulaşıcı hastalıklara dikkat etmek lüzumlu. Böyle zamanlar içten birincil takviye fazla önemli.

Kuduz 

Ufak yaralanmada ne yapmalı?

Yara birincil beş dakikada su ve sabunla yıkanmalı. Mikrop kapmaması için temiz bandajla sarılmalı. İlk müdahaleden daha sonra doktorla görüşülüp gerekli incelemelerin gerisinde ekstra tedaviye karar verilmeli.

Derin yaralanmada ne yapmalı?

Kanamayı durdurmak öncelikli. Pak ve kuru bezle yaraya basınç uygulamak işe yarayabilir. Bu tür yaralanmalarda gecikmeden doktora gidilmeli. Bilhassa yarada şişme, kızarıklık, ağrı ve ilt,planma varsa.

Hangi hayvanlar tehlike grubunda?

Kuduz hastalığı kısa zamanda salgına dönüşebilir. Bölgedeki bütün hayvanlar tehlike grubunda. Apaçık salgın olmasa da çevrede kuduz taşıyan hayvan bulunabilir.

Hayvan ısırıkları

Geçmişi meçhul aşısız evcil hayvanlar, yabani hayvanlar (özellikle yarasa, fare gibi potansiyel kuduz taşıyıcısı olanlar) tehlikeli. Uyarı şart.

Sağlık kuruluşlarına gelen ısırılma vakaları birçok vakit evcil hayvanların marifeti. Oysa bu tehlikenin daha eksik olduğu anlamına gelmiyor.

Aşılanmamış evcil hayvanlar minimum barbar olanlar değin güvenli olmayan. Hastanelere yapılan başvuruların %90 'ı köpek, %3 'ü yarasa ve %2 'si kedi kökenli.

Daha ara sıra de olsa rakun, kokarca ve tilki de tehlike grubunda.

Kuduz hayvan ısırırsa ne yapmalı?

Ağırbaşlı olun. Kuduz hayvan göre ısırılmak kesinkes hastalığa yakalanmak seslenmek değil.

Kuduza yakalanma riski tırmalamalarda % 0.1 ? 1 arası.

Isırılmada yaraya aracısız olarak salya değince oran çok daha yükseliyor. Manâlı olan geciktirmeden doğru çare.

Öncelikle ısırılan bölge anında sabunlu suyla iyice yıkanmalı. Isıran hayvan teftiş altına alınmalı. Başkasına hasar veremeyeceği biçimde muhafaza edilmeli. 10 gün süreyle rasat aşağıda tutulmalı.

Isırılmanın anında ardından en yakın sıhhat kuruluşuna bilgi verilmeli. Kuduz çare edilmezse ölüm oranı % 100.

Kuduz aşısı ısırılmadan önce ya da sonradan yapılabilir. Hayvancılıkla ya da hayvanlarla ilgili herhangi bir meslek alanında çalışılmıyorsa aşı genel olarak daha sonra uygulanır.

Dikkat, Aşı yaralanmadan sonraki ilk 72 saat içinde yapılmalı. Bu zaman aşılmışsa yapılan ilk aşıya kuduz immünglobulin de ekleniyor. İlk aşıyı izleyen 3, 7, 14, 28. günlerde aşı yineleniyor. Son iki aşının yapılması hayvanın birincil 10 gün içerisinde ölüp ölmediğine yan. Hayvanda herhangi bir can sıkıntısı yahut son aşıların yapılmasına gerek kalmayabilir.

Sağlık personeli kuduza maruz kalma riskini tayin etmek nedeniyle bir takım sorular yönlendirebilir,

?    Hadise nerede oldu?

?    Hayvanın türü neydi?

?    Olay nasıl gerçekleşti?

?    Isıran hayvanın aşısı var mıydı?

?    Hayvan emniyetle karantinaya alındı mı?

?    Kuduz incelemesi yapıldı mı?


Hayvanlar Kategorisinden Haberler