Loydu.com'a Hoşgeldiniz

Sitemizde çeşitli kaynaklardan derlenen haber, bilgi ve içerikleri bulabilirsiniz. Şikayet ve telif bildirimleriniz için lütfen tıklayın.

Köpeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Köpeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Köpekler de diş bakımına gereksinim duyar! Ne yazık ki, diş hijyeni ara sıra ihmalkârlık edilir. Birçok insan köpeklerinin kötü nefes kokusuna sahip olmasını bekliyor gibi görünüz, f...

Köpekler de diş bakımına gereksinim duyar! Ne yazık ki, diş hijyeni ara sıra ihmalkârlık edilir. Birçok insan köpeklerinin kötü nefes kokusuna sahip olmasını bekliyor gibi görünüz, fazla azı köpeklerinin dişlerini düzenli çoğunlukla fırçalar. Diş hijyeni köpeğinizin besin, uygun çalışma ve rutin bakımı gibi şeyler dek önemlidir. Köpeğinizin sağlığını korumaya yardım edin, o beyaz incileri önemseyin!

Köpeğinizin Diş Sağlığını Peşine Düşüp Takip Etme

Diş sorunlarını erken tespit etmek çoğu diş rahatsızlığını önlemeye takviye edecektir. Köpeğinizin dişlerinin durumunu peşine düşüp takip etmenin en basit yolu, düzenli olarak onlara bakmak ve bir problemi sinyâl edebilecek bulguların farkında olmaktır. Köpeğinizin arka ve ön dişlerini analiz etmek için, olabildiğince yakın şekilde bakarak ağzının etrafındaki dudaklarını kaldırın. Kibar olun ve özenli olun, böylece yanlışlıkla ısırılmazsınız! Veterineriniz keza rutin tetkik boyunca, köpeğinizin dişlerine bakacaktır, bu yüzden muayenelere uyduğunuzdan belirlenmiş olun, veterinerinizi her 6-12 ayda genel bir sağlık kontrolü için ziyaret edin. Eğer bir sorun ortaya çıkarsa, veterinerinizle iletişim kurun. Aşağıdaki bulguları peşine düşüp takip edin,

?Ağzı kokusu(fena nefes)

?Çiğneme isteksizliği/ çiğnediğinde çığlık atmak

?Gelişen tükürük salgısı

?Al ve/veya şişkin diş etleri

?Diş etlerinde kanama

?Tartar/ Diş taşı( diş plağı birikmesi sonucu, genellikle kahverengi ya da sarı dişlerde sert kaplama

?Beceriksiz ve/ya da sallanan diş

?Ağızda olağandışı görünen herhangi bir şey

Diş Rahatsızlıklarının Tehlikeleri

Plak dişin üstünde ortaya çıkar ve tartara, diş taşına dönüşür. Bu alanlarda bakteriler gelişir, dişi ve diş etlerini kemirirler. Ağız kokusu, periodontal rahatsızlık, oral ağrı ve diş kayıpları ortaya çıkar. Ancak, bakteri yalnızca ağızda hastalıklara neden olmaz, hem yürek ve böbrek gibi vücudun öteki bölümlerini de etkileyebilir. Yapılacak en manâlı şey diş hastalığını olabildiğince çabuk tespit etmektir, ne dek minik olduğunun bir önemi yoktur, Daha da iyisi, sıkı çalışın ve onu engelleyin!

Köpeklerde Diş Hastalıklarını Önleme

İyi durumdaki köpek dişlerini korumaya yardımcı olmak için yapacak çok şey vardır. Köpeğinizin yaşamında olabildiğince erken bir diş bakım rutinine başlayın, bu nedenle fırçalanmış ve bakılmış dişlere sahip olma hissine alışır. Yavru köpekler genel olarak 6 ayda dökülen 28 süt dişine sahiptir. Bu zamana değin köpeğinizin dişleri ahenkli olarak fırçalanıyor olmalıdır. Eğer köpeğinizin dişlerini fırçalamaya karar verdiyseniz, akılda tutulması gereken bir takım önemli ipuçları burada mevcuttur,

1.Köpeğinizin dişlerini asla insan diş macunuyla fırçalamayın. Bu köpeğinizi hasta edebilir! Özel enzimatik diş macunu kullanın, özellikle köpekler için. Aynısı ağız gargarası için de geçerlidir.

2.Plak 24-48 saat içinde tartar/diş taşına dönüşmeye başlar, bu yüzden diş fırçalama önerilmektedir. Köpeğinizin dişlerini kendi rutin fırçalamanızla birlikte fırçalamaya çalışın, dişlerini kendinizinkilerle benzer zanda fırçalamayı deneyin, bu nedenle yâd etmek daha kolay olacaktır.

3.Bir "parmak fırçası" ya da köpekler için özel tasarlanmış uzun diş fırçası kullanın. Fırçalamaya başladığınızda, bu fırçalar sert fırçalar gibi uygun olmayan olmadığından, parmak fırça köpeğinizin ağzının içine girmeyi kolaylaştırmaya yardım edebilir. 

4.Başlamadan önce, veterinerinizden, siz ve köpeğiniz için diş fırçalamayı kolaylaştıracak bir takım teknikler göstermesini isteyin.

Köpeğinizin dişlerini fırçalayamıyorsanız, başka seçenekler mevcuttur. Bilhassa köpekler için yapılmış ağız gargaralarını kullanmayı düşünün. Ayrıca özel diş ürünleri de satın alabilirsiniz. Reel kemikten ırak durun, yalnızca sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açmaz, hem diş kırılmalarına da neden olabilir.

En önemlisi, Baytar muayenelerini takip ettiğinizden muhakkak olun. zaman zaman profesyonel bir diş arıtma öğüt edilebilir. Bu şart genel uyuşma gerektirir. Prosedür boyunca, köpeğinizin dişleri ve diş etleri problemleri yakından incelenecektir. Dişler sonradan ölçeklenecek ve temizlenecektir. Diş problemi tespit edilirse, diş çekimi gerekli ayla gelebilir. Alternatif olarak, özel prosedürler için bir veteriner diş hekimine yönlendirilebilirsiniz. Birçok daha uzun vakit idare ederken, bir takım köpekleri yılda bir veya daha fazla diş temizliğine ihtiyacı vardır. Veterinerinizin tavsiyelerini peşine düşüp takip ettiğinizden emin olun. Ve unutmayın, evde yaptığınız şey, sahiden aka bir fark yaratabilir.


Hayvanlar Kategorisinden Haberler